70/3638-179

Hangyairtás információ

20/3638-286

Hangyairtás információ

Írjon nekünk

24 órán belül válaszolunk

Miért jönnek fel a hangyák a lakásban?

Hangyák a fal tövében:

A lakótérben felbukkanó kis fekete hangyák rendszerint a fal és padló találkozásánál közlekednek, tömött sorokban vonulnak a táplálékot biztosító konyha felé. De miért pont a fal és padló érintkezésében jönnek fel? A válasz meglehetősen egyszerű. Itt két szerkezet találkozik, melyeket dilatáció választ el egymástól, valóságos autópályát biztosítva a földben élő hangyák számára. Ahol van ragasztott és hézagmentesített szegőléc, vagy hidegburkolat szegő ragasztva és fugázva, ott a hangyák viszonylag nehezen tudnak feljönni. Azonban az új építésű házaknál is, 2-3 év alatt zsugorodik annyit az aljzatban lévő szigetelés, hogy 1-1 millimétert süllyed, és máris szabad az út a hangyáknak. Az sem törvényszerű, hogy táplálékot találjanak a lakásban, pláne hogy az aktivtási helyszín időnként kizárólag egy fürdőszobára irányul. A kerti hangya kolóniák folyamatosan tágítják az aktivitási zónájukat, újabb és újabb helyeket igyekeznek  felderíteni. Gyakori eset, hogy maga az ingatlan is egy hangyavárra épül, ilyenkor tud hosszadalmas és szakembert igénylő feladat a hangyamentesítés.

Hangyairtás házi szerekkel?

Első gondolat szinte mindig a sütőpor és citromkarika kihelyezés, mint szájról szájra terjedő hangyairtó módszer. Ez után jönnek a jó kis bolti hangyairtó aeroszolok (cobra, chemotox, bros stb), ezek működő módszerek – azonban a hangyairtás hatástartóssága korlátozott, mikrokapszulázva nincs az irtószer. A legnagyobb hátrány azonban a kis kiszerelés, ezek jellemzően 350 ml-es palackok, mellyel rés-repedéskezelést körülbelül 5 folyóméter síkban végezhetünk. A hangyák viszont a lakás bármely határoló falazatánál érkezhetnek, és érkeznek is – amennyiben a védősáv nem folytonos. Kifejezetten jellemző a pontban és rövid vonalban való hangyairtó fújkodásokra, hogy a hangyák kikerülik a kezelt helyeket, és mellette kezdenek közlekedni.

Hangyák irtása csalétek állomásokkal:

A hangyairtás kényelmes, ám hosszadalmasabb és sok kérdőjelet felvető módszere: a mérgezett hangyairtó csalétek kihelyezése. Gazdaboltokban kis kiszerelésű csomagokban apró műanyag házikókat vehetünk, ezek cukor vagy fehérje alapon, alacsony koncentrációban tartalmaznak rovarirtószer hatóanyagot. Kitartó munkával és türelemmel lehetünk eredményesek, azonban ezen termékek vonzó hatása nem éri el a hangyairtó szakemberek által használt tubusos hangyairtó gél vonzó hatását. Az alábbi videón cukorral hasonlítjuk össze a vonzó hatást:

Hangyák a cukorral szemben is előnyben részesítik a professzionális hangyairtó géleket.